Saturday, February 16, 2013

nama watak

Semalam seorang kawan (saya namakan dia sebagai Sam) menegur blog saya yang dah lama tidak dikemaskini. Kata Sam, dia memang suka masuk blog saya tapi setiap kali masuk, tak ada pun entri baru. Memang saya mengaku, dah lama sangat saya tak update blog saya ni. Bukan aje tak update, jenguk pun jarang-jarang. Tak tahulah nak bagi alasan apa. Nak kata sibuk, orang lain pun sibuk juga. Nak salahkan masa pun tak boleh juga... sebab kalau saya pandai urus masa dengan betul, tentu tak ada masalah, kan? Betul tak?

Dalam dok menegur blog saya yang terabai tu, sempat juga, Sam bertanyakan tentang novel terbaru saya. Yang kelakarnya, siap mintak supaya namanya dimasukkan dalam novel saya tu. Minta maaflah ya Sam... permintaan ditolak. Bukan apa, nama awak dah pernah saya masukkan dalam novel saya 'Maafkan Ku Sayang'. Watak lelaki tua yang miang. hahaha...  Nama awak tu memang sesuai untuk watak-watak macam tu aje pun. Untuk watak hero, memang payah sikitlah. Lagi sekali... sorry ya Sam... terimalah kenyataan. (Jangan marah, nanti kena jual).

Sebenarnya bukan Sam saja... ramai lagi yang meminta saya masukkan nama-nama mereka dalam novel saya. Terutamanya kenalan di ofis. Dan ramai juga yang saya dah tunaikan permintaan mereka.  Al-Humidallah, Hafidz, Fazli, Dalia, Shima. Ipin, Zahirah, Afizan, Salmah, Wan Hamdanie... itu cuma sebahagian dari nama-nama yang pernah saya abadikan untuk watak-watak dalam novel saya.

Bercakap tentang nama watak, saya sebenarnya lebih senang menggunakan nama-nama  yang simple dan senang diingati. Ada juga pembaca yang mencadangkan beberapa nama kepada saya tetapi memandangkan nama-nama tu agak terlalu moden dan sedikit susah untuk disebut, tak dapatlah saya tunaikan. 

Setakat ini ajelah dulu untuk kali ini. Saya nak sambung tulis novel... Insya-Allah, senang-senang nanti, saya akan ke sini lagi...

6 comments:

ezannurhafiz said...

nama ezan pun cam senang n mudah diingat kak mie...hehe...
gurau je..saje nak tinggalkan jejak kat cni...

MIMIE AFINIE said...

A'ah kan? Mcm senang aje nama Ezan tu utk disebut & ingat... Nanti la, akan diusahakan nama ezan utk satu watak... hehehe...

Fatin Nadia said...

Salam kak.. Lepas ni novel terbaru nk beli terus gn akak bole. Sbb nk signature. Dah kumpul 7buah buku penulisan dari akak. :)

Joe Zainal said...

Nama Joe kak... huhu...

MIMIE AFINIE said...

salam fatin...

Insya-Allah boleh aje...

*Terima kasih sudi baca & kumpul buku2 akak... :)

MIMIE AFINIE said...

Joe... nanti nak siasat dah ada ke belum nama joe sebelum ni. Kalau x de boleh dimasukkan lain kali kot... :)